Lokation: Fredericia, Danmark
Samarbejdspartnere: Gjørtz/Andersen/Arkitekter, Kondens, DRIAS ingeniører og Anton Knudsen
Bygherre: Fredericia Kommune
Status: Igangværende
Periode: 2022-
Rolle: Underrådgiver, Landskabsarkitekt
Enghuset på Madsbyvej er en integreret daginstitution med 2 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper, med i alt 120 børn plus dertilhørende ansatte. Huset dobbeltprogrammeres, så det også huser lokalområdets bydelshus efter kl17:00 og med aftenskoler, diverse foreninger mm. skabes der liv i huset hele døgnet. Det gør både at det nye byggeri er med til at skabe nye relationer og møder mellem brugere, samtidigt med at det har kloge og fuldt optimerede kvadratmeter der bidrager til en mere bæredygtig byggeskik.
Ved ankomst mødes man af en større fælles ankomstplads. Her kan børn, unge og voksne samles omkring fælles oplevelser som opvisninger, markeder, sommerafslutninger mm. Ved hovedindgangen bydes man velkommen af et frodigt og grønt væksthus som også danner vindfang for bygningen hjerte- og fællesrum. Her kan børnene være med til at gro planter og blomster, og igennem egen læring opnå viden og erfaring med liv, cyklus, ressourcer og meget mere. Huset opføres med genbrugstegl fra den gamle borgmesterbolig, trækonstruktioner samt et grønt sedumstag, som er med til at optage regnvand, skabe flere habitater for dyr og understøtte et mangfoldigt dyreliv. Sedumtaget giver samtidigt tilbage til lokalområdet i form af smukke farvespil der varierer over året.
På udearealerne er der lagt høj vægt på beplantning, dyreliv, LAR-bede og tilgængelighed for alle. Her skabes vilde blomsterenge med høje græsser, plantes forskelligartede træer og buske, med henblik på leg, læring og sanseindtryk i kombination med højt fokus på værtsplanter for at øge biodiversiteten i området. Al beplantning om Enghuset anlægges derfor også udelukkende med hjemmehørende arter.
Hver base har niveaufri adgang til et nært og trygt udendørs legemiljø, med overdækket ophold og terrasse. I takt med børnenes udvikling og deres interesse i egen selvstændighed, programmeres udearealerne til mere udforskende ophold og leg på legepladsens ydre arealer.
Rundt om institutionen anlægges en fuldt tilgængelig sti med flader til ophold og leg, værksted, udekøkken med dertilhørende nyttehave, bålhytte mm. Som et bånd snor det sig rundt om bygningen og binder en sløjfe om institutionens kerne.